Kroppen skal have energi hver dag for at fungere. Mad er kroppens brændstof, og det er herfra, den får vitaminer og mineraler.
Får kroppen over længere tid ikke dækket sit behov for næring, kan det føre til underernæring. Dette har en række alvorlige konsekvenser, heriblandt svækket immunforsvar, tab af muskelmasse, hyppigere infektioner og længere genoptræning.
Vær opmærksom på
Fedtstofferne i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer.
Fedt inddeles overordnet i mættet og umættet fedt. For meget mættet fedt øger risikoen for hjerte-karsygdomme. Det er derfor bedst, at du spiser mest af det umættede fedt fra fed fisk og planteriget.
Du må fortsat gerne spise og drikke for eksempel kød, pålæg, ost og mælk, men vælg gerne de magre produkter, så du sparer på det mættede fedt.
Om mættet fedt
Det usunde mættede fedt findes især i kød og kødpålæg, leverpostej, smør, stege- og bagemargarine, piskefløde, creme fraiche, ost og sødmælk samt andre fede mejeriprodukter.
Der er også mættet fedt i chips, kage, chokolade og is. Kokosfedt er også mættet fedt.
Om umættet fedt
Det sunde umættede fedt findes især i fede fisk, alle planteolier, for eksempel raps-, solsikke- og olivenolie, flydende margariner, plantemargarine.
Der er også umættet fedt i remoulade, mayonnaise, pålægssalater, peanutbutter, kerner/frø, nødder, avokado og oliven.
Sådan gør du
Spis og drik 6-8 små energitætte måltider.
Spis mad med et højt indhold af protein såsom kød, æg, mælkeprodukter, ost, fisk og skaldyr.
Spis mad med mere umættet fedt (se forslag nederst).
Vælg energiholdige drikkevarer, for eksempel mælk (skummet-, mini-, kærnemælk og kakaoskummetmælk), drikkeyoghurt, drikkeskyr, juice og saftevand (ikke light) i stedet for vand.
Spis mindre frugt, grønt, brød, gryn, kartofler, pasta og ris.
Olier og fedtstoffer
Brug Becel Gold eller anden plantemargarine på brød eller i grød.
Brug flydende margarine, for eksempel Becel i kartoffelmos eller som smørsovs.
Bland rapsolie (køb den billigste i supermarkedet, da den vil være mest smagsneutral) i maden. Bland 1-2 tsk. rapsolie per dl (100 g) i havregrød, øllebrød, suppe, sovs, yoghurt/ymer/skyr m.m.
Lav en dressing af olie, fx 2 spsk. raps-/olivenolie, 1 spsk. citronsaft, 1 spsk. honning/sirup og salt/peber. Tilsæt evt. 1 tsk. sennep.
Pålæg, pynt og dyppelse
Spis remoulade og mayonnaise som pynt på maden eller som dyppelse.
Pålægssalater kan bruges som pålæg eller som pynt.
Brug pesto, fx på brød eller over pasta/kartofler.
Brug fed fisk som pålæg: makrel, laks, ørred, sild, kippers og hellefisk.
Nødder og kerner
Spis gerne mindst 30 gram usaltede nødder/kerner, for eksempel hasselnødder, jordnødder, pistacienødder, paranødder, pekannødder, cashewnødder, valnødder, mandler, pinjekerner, græskarkerner og solsikkekerner.
Spis nødder og kerner som snacks, i salaten eller som drys på grød, yoghurt og morgenmadsprodukter.
Oliven og avocado
Spis oliven til salat eller oliventapenade på ristet brød.
Brug avocado på brød, i salater eller som guacamole.
Frugt og søde sager
Forslag til søde sager: marcipan, marcipanbrød, nougat og kransekage.
Smør peanutbutter på brød med marmelade/honning ovenpå.
Spis tørret frugt/frugtpålæg, for eksempel rosiner, dadler eller figner.
Lav din egen koldskål eller milkshake, for eksempel til et mellemmåltid:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.