Fedtstofferne i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer.
Fedt inddeles overordnet i mættet og umættet fedt. For meget mættet fedt øger risikoen for hjerte-karsygdomme. Det er derfor bedst, at du spiser mest af det umættede fedt fra fed fisk og planteriget.
Du må fortsat gerne spise og drikke for eksempel kød, pålæg, ost og mælk, men vælg gerne de magre produkter, så du sparer på det mættede fedt.
Om mættet fedt
Det usunde mættede fedt findes især i kød og kødpålæg, leverpostej, smør, stege- og bagemargarine, piskefløde, creme fraiche, ost og sødmælk samt andre fede mejeriprodukter.
Der er også mættet fedt i chips, kage, chokolade og is. Kokosfedt er også mættet fedt.
Om umættet fedt
Det sunde umættede fedt findes især i fede fisk, alle planteolier, for eksempel raps-, solsikke- og olivenolie, flydende margariner, plantemargarine.
Der er også umættet fedt i remoulade, mayonnaise, pålægssalater, peanutbutter, kerner/frø, nødder, avokado og oliven.