Kulhydrater påvirker blodsukkeret forskelligt, afhængig af hvor hurtigt de nedbrydes til glukose i tarmen.
Sukkerarter får blodsukkeret til at stige hurtigt, hvor kostfibre får det til at stige ganske lidt over lang tid.
1. Sukkerarter
Sukkerarter er mindre molekyler, der består af glukose og/eller fruktose. De fordøjes nemt og bliver optaget i blodet med det samme.
Blodsukkerstigning kommer hurtigt.
Fødevarer, der indeholder mange sukkerarter
- Sukker, druesukker, mv.
 
- Slik, is, kage, mv.
 
- Syltetøj og marmelade.
 
- Frugt og juice.
 
- Sukkerholdige drikkevarer.
 
- Mælk og yoghurt mv.
 
2. Stivelse
Stivelse består af glukosemolekyler, der er koblet sammen i lange kæder.
Under fordøjelsen spalter vores fordøjelsesenzymer stivelsen til glukosemolyker, som bliver optaget i blodet.
Mange typer af stivelse, for eksempel i hvidt brød, giver lige så hurtig stigning i blodsukkeret som almindeligt sukker.
Fødevarer, der indeholder meget stivelse
- Lyst, fiberfattigt brød.
 
- Fiberfattige morgenmadsprodukter, for eksempel Cornflakes og Coco Pops.
 
- Ris, pasta, couscous mv. (polerede ris, kornprodukter uden skaldele)
 
3. Kostfibre
Kostfibrene passerer mavetarmkanalen næsten ufordøjet og får derfor ikke blodsukkeret til at stige.
Der kan dog stadig være stivelse eller sukkerarter i den fiberholdige mad, hvilket vil få blodsukkeret til at stige.
Det er bedst at spise mad, der indeholder mange kostfibre.
Fødevarer, der indeholder mange kostfibre
- Rugbrød og fuldkornsbrød.
 
- Fiberrige morgenmadsprodukter, for eksempel gryn, havrefras.
 
- Rodfrugter.
 
- Frugt og grøntsager.
 
- Bælgfrugter.
 
- Fuldkornsris, fuldkornspasta mv. (upolerede ris, kornprodukter med skaldele).