Der findes to hovedtyper af fedtstoffer i blodet, nemlig kolesterol og triglycerid. De transporteres rundt i blodet og indgår blandt andet i kroppens opbygning af celler, og de er nødvendige for en lang række vigtige funktioner i kroppen.
Triglycerider påvirkes særlig af dit indtag af fedt, sukker og alkohol.
Kolesterol påvirkes særlig af dit indtag af mættet fedt.
Kolesteroltallet er vigtigt, fordi for meget kolesterol i blodet øger risikoen for blodpropper.
Har du meget kolesterol i blodet, aflejres det langsomt i kroppens blodkar. Denne åreforkalkning kan med tiden indsnævre karrene og føre til blodpropper.
Kolesterol i blodet måles som:
Total-kolesterol
Den samlede mængde kolesterol i blodet.
Anbefalet værdi: <4,5 mmol/l
HDL-kolesterol
Det "herlige kolesterol", som modvirker åreforkalkning.
Anbefalet værdi: >1,0 mmol/l
LDL-kolesterol
Det "lede kolesterol", som øger risikoen for åreforkalkning og dermed hjertekarsygdom.
Anbefalet værdi: <2,6 mmol/l
Triglycerider
Kan også øge risikoen for hjertekarsygdom.
Anbefalet værdi: <2,0 mmol/l
OBS: Der kan være andre referenceværdier for dig, som har risikofaktorer såsom forhøjet blodtryk, rygning eller familiær disposition til hjertekarsygdomme. Hvis du er i tvivl, spørg din læge.
Vær opmærksom på
Generelle kostråd
Vælg umættet fedt fremfor mættet ved for eksempel at tilberede maden i plantefedtstof i stedet for smør eller fast margarine.
Mættet fedt øger blodets indhold af LDL-kolsterol.
Umættet fedt sænker blodets indhold af LDL-kolesterol.
Hvilken form har fedtet?
Det sunde umættede fedt er flydende ved stuetemperatur.
Det usunde mættede fedt er fast ved stuetemperatur.
Hvor stammer fedtet fra?
Det usunde mættede fedt stammer primært fra dyreriget og findes især i kød og kødpålæg, smør, stege- og bagemargarine, piskefløde, creme fraiche, ost, sødmælk og andre fede mejeriprodukter. Derudover er der mættet fedt i chips, kage, chokolade og is. Kokosfedt er også mættet fedt.
Det sunde umættede fedt stammer især fra planteriget og fisk. Umættet fedt kan deles op i enkeltumættet og flerumættet fedt.
Enkeltumættet fedt findes i alle planteolier og særligt i raps- og olivenolie, flydende margarine, mandler, nødder, avokado og oliven.
Flerumættet fedt findes i fede fisk (makrel, sild, laks, ørred, hellefisk) og planteolier, for eksempel solsikkeolie og vindruekerneolie, plantemargariner og fiskeolie samt i valnødder og hørfrø.
Når du har diabetes, har du øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt, at du ved lidt om fedtstoffer, blandt andet hvad du skal forsøge at undgå, og hvad der er godt at spise.
Alle fødevarer, der indeholder fedt, har en blanding af mættede og umættede fedtstoffer.
Vi anbefaler, at du vælger de fødevarer, der har det laveste indhold af mættet fedt.
Nej, ikke direkte.
Fedt kan dog påvirke blodsukkeret indirekte ved at forsinke mavens tømningshastighed og dermed blodsukkerstigningen.
Fedt kan også påvirke blodsukkeret ved at forringe insulinfølsomheden – det vil sige, din evne til at regulere dit blodsukker.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/909781
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.