Børn der er født til tiden "går mælkevejen" inden for kort tid efter fødslen
For børn der er født for tidligt eller syge nyfødte kan det tage dage til flere uger
Mælkevejen er en fremadrettet proces, men udviklingen kan i perioder stå stille eller endda gå lidt tilbage.
I skal regne med, at jeres barn har lært at spise helt selv omkring det tidspunkt, hvor det skulle have været født. Erfaringen viser dog, at de fleste børn lærer det lidt før.
Der er 9 trin i mælkevejen.
Sådan gør du
Læg dit barn på din bare hud hver dag. Barnet mærker varme og får en fornemmelse af din hud og din duft. Det er den samme hudkontakt, barnet får, når det senere skal ammes. Derfor er meget hud mod hud kontakt en god forberedelse for barnet til at blive ammet.
For mor betyder det at sidde tæt med barnet desuden, at kontakten stimulerer mors hormoner og nedløbsrefleksen. Det vil sige at den tætte kontakt får mælken til at bevæge sig mod brystvorten, så barnet kan blive armmet.
Hvor lang tid skal barnet ligge hud mod hud?
Hud mod hud gøres så hyppigt barnets tilstand tillader det, dog helst gerne et par timer af gangen. Jo længere tid, jo mere positiv effekt.
Barnet bør få hud mod hud kontakt indtil omkring terminen - og gerne længere eller indtil barnet selv siger fra. Den tætte kontakt har stor betydning for, hvordan amningen etableres, og hvor længe barnet bliver ammet.
Når dit barn kan klare mere, kan du lægge barnet ved brystet. Også selvom barnet sover eller har brug for hjælp til vejrtrækningen.
Lad barnet fornemme duften af mors hud og brystvorte. Mor kan presse lidt mælk ud, så barnets læber kan få kontakt med mælkedråberne.
Når dit barn er mere vågent, kan det slikke lidt på brystet og smage på den mælk, der eventuelt løber ud. Dit barn har måske ikke suttet endnu, men det har mærket din hud, duft og smagt på din mælk. Nu er barnet mere forberedt på amningen.
Barnet må gerne få sondemad, mens det ligger ved brystet, og eventuelt et par dråber af mælken til at give en positiv mund- og smagsoplevelse.
Måske er der gået mange uger fra dit barn blev født, måske er dit barn helt nyfødt. Hvor lang tid der går afhænger af, hvor meget for tidligt dit barn er født. Skab ro omkring barnet, hav tålmodighed og pres ikke barnet.
Når dit barn er klar, begynder det at vise små svage tegn på at ville sutte. Barnet begynder at
gabe lidt op
bevæge læberne
række tunge
føre hånden op til munden og drejer hovedet
Støt barnet, så det ligger godt ved brystet. Her vil det øve sig i at søge og finde brystvorten og lidt efter også lave suttebevægelser.
På dette trin på mælkevejen kan du ikke forvente mere end, at dit barn hyggesutter. Det øver sig og har stadig brug for at få mad på sonden.
Dit barn kan nu tage fat om brystvorten, danne vacuum, sutte og synke enkelte gange. Barnet har måske kun overskud til at få sut, før det må hvile sig og falder i søvn.
Interessen for brystet kan være meget forskellig fra måltid til måltid - i starten er det måske kun én gang i døgnet. Læg barnet til brystet, så snart det viser tegn på sult, også imellem måltiderne. Det kan være små signaler, barnet viser. Dit barn må gerne sutte videre hos dig, mens det får mælk på sonde. På den måde lærer barnet at forbinde det med at sutte med at blive mæt.
På nuværende tidspunkt bør du planlægge dine udmalkninger til efter måltiderne.
Hvis barnet har øvet sig gennem længere tid, kan det blive frustreret, når det ligger ved brystet. Her kan der være behov for lidt mere aktiv ammehjælp. Her vil vi blandt andet kigge på sutteteknik, ammestilling og eventuelt behov for suttebrik.
Dit barn begynder nu at kunne sutte og synke ved flere måltider dagligt, men har fortsat brug for at øve sig ved brystet. Det er godt at lægge barnet til brystet ved så mange måltider som muligt. Hvis barnet sover, kan det være nødvendigt at vække det med for eksempel bleskift.
Når barnet begynder at sutte mere effektivt og har tydelige synkelyde, kan mængden af sondemad reduceres. Dette vil gøre, at barnet begynder at blive sulten og får lyst til at sutte mere.
Ved nogle måltider går det godt, og barnet spiser op mod et halvt måltid. Ved andre måltider kan barnet være træt og vil måske ikke rigtigt spise hos dig. Hav tålmodighed. Pres ikke barnet til at spise, hvis det ikke viser interesse.
Undgå sut, da dit barn nu øver sig i at spise hos dig. Barnet skal tilfredsstille sit behov for at sutte hos dig. Når du ikke er her, skal dit barn kun have sut, hvis det "beder" om det.
Dit barn begynder nu at kunne spise mere og med tydelige synkelyde/-bevægelser ved flere måltider i døgnet.
Læg barnet til brystet, når det viser suttelyst. Ellers tilbydes barnet brystet med 3-4 timers interval. Barnet fortsætter med at få sondemad, efter det har spist ved brystet.
På dette trin bliver barnet sat på en ammeplan.
Dit barn øver sig og får erfaring med at spise, når det er sultent. Barnet følger fortsat en ammeplan. Barnet spiser, når det viser suttelyst eller bliver vækket til måltiderne med bleskift. Barnet spiser minimum 7 måltider i døgnet.
Vær opmærksom på, at barnet har våde bleer og daglig afføring.
Der er fortsat brug for tålmodighed og ro omkring barnet.
Dit barn spiser nu udelukkende ved brystet. Barnet lægges til brystet, når det viser suttelyst og dier minimum 7 måltider i døgnet.
Barnet må gerne stå stille på vægten eller have en langsom vægtøgning de første 14 dage, hvor det udelukkende ammes.
Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15 Fløj A, plan 1 7400 Herning
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/915521
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.