Antidepressiv medicin hjælper din hjerne med at fungere, som den skal. SSRI-medicin ændrer ikke på kemien i din hjerne, men hjælper hjernen med at økonomisere med sine egne signalstoffer på et tidspunkt, hvor der er 'råstofmangel'.
Det betyder, at symptomerne på selve depressionen bliver mindre, og man føler sig mere som sit normale jeg.
Her får du en forklaring på, hvad medicinen konkret gør ved hjernen.
Billedet nedenfor viser, hvordan hjernens nerveceller (A og B) kommunikerer med hinanden ved hjælp af signalstoffer.
Nervecelle A skal videregive en besked til nervecelle B. Det gør den ved at frigive signalstoffer (de røde bolde). Når B's fangarme har indsamlet nok signalstoffer, kan den sende A's besked videre. Derefter går nervecelle A i gang med at genindfange de signalstoffer, som nervecelle B ikke havde brug for. De kan nemlig genbruges til næste kommunikationsoverførsel.
Hvis man har en depression, fungerer dette system ikke. Afsendercelle A laver for få signalstoffer. Det betyder, at modtagercelle B ikke opfanger nok signalstoffer og derfor ikke kan sende beskeden videre.
Det SSRI-medicin gør, er at forhindre nervecelle A i at genindfange de overskydende signalstoffer, så de bliver i mellemrummet mellem A og B.
Næste gang nervecelle A skal kommunikere med B, er der derfor ekstra signalstoffer til stede i mellemrummet mellem cellerne. Nu får nervecelle B det antal signalstoffer, den har brug for, til at sende beskeden videre.