Undersøgelse og behandling af hjerne- og hjernehindebetændelse
Gå direkte til:
Undersøgelse og behandling af hjerne- og hjernehindebetændelse
Du er indlagt med en hjerneinfektion. Det kan være betændelse på hjernens hinder (meningitis) eller betændelse af et område af hjernen (encephalitis).
Hjerneinfektioner kan have mange forskellige forløb. Her kan du læse om det typiske indlæggelsesforløb. Vi vil naturligvis holde dig orienteret om netop dit forløb.
Vær opmærksom på
Det første døgn, efter behandlingen er startet, er der stor risiko for, at du smitter. Derfor skal du være isoleret på stuen, og vi bærer kitler, handsker og maske, når vi kommer ind til dig.
Efter 24 timer er der ikke længere risiko for, at du smitter.
I de få tilfælde, hvor hjernehindebetændelsen skyldes bakterier kaldet meningokokker, skal mennesker, du har haft tæt kontakt med, have en forebyggende antibiotika-tablet, for at hindre smitte. Denne behandling følger embedslægen op på.
Når man har hjernehindebetændelse eller hjernebetændelse, vil dele af hjernen blive påvirket. Du vil derfor kunne opleve at være i en forvirringstilstand de første par dage.
Tilstanden vil ofte indebære, at du har svært ved at tænke sammenhængende, huske informationer og ved at orientere dig i tid, sted og egne data. Det kan for eksempel knibe med at huske navne, begivenheder og detaljer. Nogle har også svært ved at finde de rette ord og formuleringer. Problemerne vil ofte forværres ved træthed. Derfor er det vigtigt, at du hviler dig, når du føler dig træt.
Hvor længe, du er i en tilstand af forvirring, vil afhænge af flere ting: hvor meget hjernen har været påvirket, hvor godt behandlingen har virket, og om der har været komplikationer i forløbet.
Gradvist vil du vågne mere op; Tingene begynder langsomt at falde på plads, og du bliver mere klar og orienteret. Ofte vil tilstanden svinge fra det ene øjeblik til det næste, og du vil opleve bedring over tid.
Om behandlingen
Du har fået lavet en rygmarvsprøve, hvor vi har udtømt en smule af den væske, der ligger omkring hjernen. I den væske kan vi se, om du har en betændelsestilstand.
Vi undersøger væsken for bakterier og virus. Både bakterier og virus kan give hjerneinfektion.
Det kan variere, hvor hurtigt vi har svar på, hvad der er årsagen til betændelsen. Nogle gange har vi svar hurtigt, andre gang kan det tage op til 6 dage, før vi har et endeligt resultat.
En del gange er det slet ikke muligt at påvise den udløsende årsag.
I starten giver vi dig en behandling med antibiotika, der dækker alle de forskellige årsager til hjerneinfektion. Ofte skal behandlingen vare 7-14 dage.
Det kan også vise sig, at behandlingen ikke er nødvendig, og den kan stoppes.
Når vi ved mere om, hvilken bakterie eller virus det drejer sig om, kan vi målrette behandlingen og fortælle dig, hvor længe du skal behandles.
Behandlingen gives intravenøst, hvilket betyder, at medicinen gives direkte ind i en blodåre.
Videre forløb
Der kan være behov for, at du får lavet en scanning af din hjerne på Røntgenafdelingen.
Om scanningen:
Scanningen gør ikke ondt.
Der kan være lidt gener med støj.
Du skal ligge stille, mens du bliver scannet.
Du får mere information, hvis det bliver aktuelt for dig.
Mere information
Din pårørende er i en sårbar situation og kan derfor nemt blive stresset over små ting.
Din pårørende kan have svært ved at forholde sig til mange mennesker i længere tid ad gangen.
Besøg bør derfor som udgangspunkt være korte og begrænset til 1-2 personer af gangen – spørg gerne personalet herom.
Brug helst korte sætninger. Tal for eksempel om noget, I lige har lavet sammen.
Har din pårørende hukommelsesvanskeligheder, kan du hjælpe ved at give informationer om situationen.
Hvis din pårørende har svært ved at finde det rigtige ord, så vær tålmodig og støt forsigtigt med forslag til ord.
Undgå at bede din pårørende om at tage stilling til praktiske eller økonomiske spørgsmål, der kan vente til et senere tidspunkt.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/911880
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.