Her kan du læse om symptomer på dropfinger og om behandlingsmuligheder.
Gå direkte til:
Ved dropfinger er strækkesenen til fingeren sprunget ved fingerens yderled, sådan at fingerens yderstykke "hænger" og ikke aktivt kan strækkes.
Hvis yderleddet bliver holdt i strakt stilling, vil senerne kunne nå hinanden og vokse sammen.
Vær opmærksom på
De første 6 uger skal du have skinne på fingerens yderste led hele døgnet. Hvis skinnen tages af og fingeren bøjes, skal behandlingen starte forfra. Vær opmærksom på, at skinnen ikke kommer til at sidde løst, og at fingeren er helt strakt i det yderste led hele tiden. Skinnen må ikke blive våd, da det ødelægger huden under skinnen og gør tapen løs.
Hvis skinnen bliver løs, kan du selv rette den til ved at skifte tape. OBS: Det er nødvendigt at være 2 personer om dette.
Sådan gør du:
hold yderleddet af din finger strakt med modsatte hånd
få en person til at fjerne skinnen
få evt. en person til at rense din finger
få en person til at sætte skinnen på igen
Når skinnen sættes på igen, skal plasteret ligge så stramt, at leddet bliver holdt strakt, men ikke så stramt, at huden trykkes. Der må ikke være smerter i fingeren.
Det er vigtigt, at din fingers yderled bevares i strakt stilling i hele behandlingsperioden. Blot et kort øjebliks bøjning i yderleddet vil betyde, at sammenvoksningen bliver ødelagt.
Bliver yderleddet bøjet, skal du starte forfra med 6 ugers behandling, hvor du har skinnen på.
Sådan gør du
Skinnen må ikke tages af eller blive våd
De første 6 uger skal du have skinne på fingerens yderste led hele døgnet. Hvis skinnen tages af, og fingeren bøjes, skal behandlingen starte forfra. Vær opmærksom på, at skinnen ikke kommer til at sidde løst, og at fingeren er helt strakt i det yderste led hele tiden. Skinnen må ikke blive våd, da det ødelægger huden under skinnen og gør tapen løs.
Hvis skinnen bliver løs, kan du selv rette den til ved at skifte tape. OBS: Det er nødvendigt at være 2 personer til dette.
Sådan gør du:
hold yderleddet af din finger strakt med modsatte hånd
få en person til at fjerne skinnen
få evt. en person til at rense din finger
få en person til at sætte skinnen på igen
Når skinnen sættes på igen, skal plasteret ligge så stramt, at leddet bliver holdt strakt, men ikke så stramt, at huden trykkes. Der må ikke være smerter i fingeren.
Videre forløb
Du skal bestille en tid hos din egen læge for at få skinnen fjernet efter 6 ugers behandling.
Din egen læge vil samtidig kontrollere helingen af senen og instruere dig i bevæge-optræning.
De fleste personer finder resultatet af behandlingen skuffende, da yderleddet oftest "hænger" igen nogle dage efter, at skinnen er taget af.
Vi anbefaler ikke yderligere skinne-behandling på nær ved hårdt aktivt arbejde eller lignende. Tværtimod gælder det nu om at komme i gang med træningen, som på længere sigt strammer strækkesenen op til næsten normal funktion.
0-6 uger efter påbegyndt behandling: Du skal bruge en skinne hele døgnet.
6 -8 uger efter påbegyndt behandling: Inddrag hånden i ubelastede daglige opgaver. Skinnen anvendes om natten de næste 4-6 uger og ved risiko for belastning.
8-10 uger efter påbegyndt behandling: Du må nu langsomt øge belastningen og bruge hånden inden for smertegrænsen i lette daglige opgaver.
10-12 uger efter påbegyndt behandling: Du kan nu gradvis genoptage dine vante aktiviteter og kraftbetonet arbejde.
Kontakt
Uden for egen læges åbningstid kan du kontakte lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/911857
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.