Børn og Unge RHG har ca. 25 læger fordelt på speciallæger, læger i hoveduddannelse til henholdsvis pædatri og almen praksis samt læger i intro-stillinger.
Læger på sengeafsnit og i Akutmodtagelsen
Afdelingen modtager på årsbasis omkring 5000 henvisninger, har omkring 5-6000 indlæggelser samt ser små 8000 ambulante børn og unge (baseret på tal fra 2021-22). Lægerne arbejder på vores to sengeafsnit, i Børn og Unge Akutmodtagelse samt i Børn og Unge Klinik (36 senge).
Afsnit For Syge Nyfødte og Tidligt Fødte modtager præmature børn fra uge 28+0 og øvrige syge nyfødte og spædbørn op til 3 måneders alderen (15 pladser).
Børn og Unge Afsnit modtager børn og unge fra spædbarnsalderen til og med 17 år (16 pladser). Afsnittet varetager pædiatrisk funktion og plejeopgaver for alle specialer til og med 17 år. Det lægefaglige ansvar for kirurgiske børn vil være i de respektive specialer (ØNH, mave-tarm, urologi, ortopædkirurgi etc.).
Børn og Unge Akutmodtagelsen, som er døgnåben for børn og unge med pædiatriske diagnoser har 5 pladser. Cirka 75 % af børnene/de unge udskrives efter en kort observationsperiode til hjemmet evt. med senere ambulant opfølgning.
Børn og Unge Klinik - specialer
Børn og Unge Klinik er opdelt i specialespor: allergi, diabetes, endokrinologi, nefrourologi, gastroenterologi, neuropædiatri, neonatologi, socialpædiatri og almenpædiatri.
Vi arbejder i teams, og patienter får tilknyttet en patientansvarlig læge og/eller sygeplejerske. Teamet dækker ind for hinanden. Der er etableret astmaskole og diabetesskole. Vi har i samarbejde med Aarhus Universitetshospital regionsfunktion for Familieambulatoriet.
Ledelsen er forankret ved oversygeplejersken og den organisatoriske overlæge i Børn og Unge Afsnittet, som samarbejder med Afdelingsledelsen herom. Her diskuteres og besluttes emner omhandlende strategi, udvikling, faglighed og forskning.
Læger under uddannelse
Vi vægter et godt uddannelsesmiljø højt og har blandt andet følgende tiltag for at højne uddannelsen i afdelingen
- Tværfaglig scenarietræning 1 gang om måneden. Her deltager sygeplejersker, bagvagt og forvagt og ind imellem også narkoselæger og narkosesygeplejersker
- AP-specifik morgenundervisning 1 gang om måneden med fokus på praksisrelevante emner
- Gennemgang af henvisninger i plenum
- "Grej-leg" for speciallæger og uddannelseslæger i pædiatri 1 gang om måneden, eksempelvis respiratorindstillinger, procedurer mv.
- HU-kompetenceevaluering 4 gange årligt, hvor HU-lægerne medbringer egne cases, som gennemgåes og drøftes i plenum med speciallæge
- "Dagens case" dagligt i forbindelse med morgenkonference
- Journalclub 1 gang om måneden i rotation mellem de forskellige subspecialer
- Uddannelseseftermiddag for alle læger 2 gange årligt
- Morgenundervisning 2 gange ugentligt, 1 gang om måneden med deltagelse af ekstern underviser
- Superviserede ambulatorier for alle læger under uddannelse, hvor en speciallæge superviserer 2-3 uddannelseslæger
- Parallelle ambulatoriespor med speciallæge (for introduktions- og HU-læger)
Herudover vejledersamtaler, mesterlære, tværfaglig feedback samt nem adgang til direkte supervision.
Vi har også et aktivt forskningsmiljø. Læs mere om Forskning og udvikling i Børn og Unge